Precies tachtig jaar nadat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, vond op maandag 27 januari een plechtige herdenking plaats op de Joodse begraafplaats in Hellendoorn. De bijeenkomst, bijgewoond door ruim vijfenzeventig mensen, stond in het teken van het herdenken van de Holocaust.
Tijdens de herdenking kreeg burgemeester Eijbersen het woord. Hij benadrukte het belang van het verdedigen van vrijheid, vooral in deze tijd van dreigingen zoals cyberaanvallen en desinformatie. Thom Kruiper deelde zijn onderzoek naar kamp Twilhaar, dat diende als doorgangskamp voor Joodse mannen en een voorportaal van de Holocaust was.
Twee leerlingen van de Jan Barbierschool droegen zelfgeschreven teksten voor over oorlog en vrijheid, waarmee ze een emotionele en persoonlijke noot toevoegden aan de herdenking. Het herdenkingsgebed Kaddisj werd vervolgens gelezen door de heer Zilverberg, gevolgd door de gelegenheid voor bloemenhulde.
De herdenking werd gekenmerkt door het leggen van kransen door verschillende organisaties, waaronder de gemeente Hellendoorn, de Joodse Gemeente Twente, de Jan Barbierschool en het Memory Vrijheidsmuseum. De herdenking eindigde met een moment van reflectie en de mogelijkheid tot napraten in café De Gezelligeit, waar de aanwezigen samenkwamen voor een kopje koffie of thee.
De herdenking op de Joodse begraafplaats in Hellendoorn bracht mensen samen in een moment van bezinning en respect voor de slachtoffers van de Holocaust. De foto's van de herdenking, gemaakt door Hepa, getuigen van dit gedenkwaardige en belangrijke evenement.