Slechts 3 à 4 % van alle bomen en struiken in Nederland is autochtoon, wat aantoont hoe belangrijk het is om deze unieke flora te behouden. Deze oorspronkelijke bomen en struiken, die op eigen kracht naar Nederland zijn gekomen na de laatste ijstijd, spelen een cruciale rol in het behoud van de biodiversiteit en de natuur. Uit onderzoek blijkt dat autochtone planten en hun nakomelingen beter bestand zijn tegen ziektes, klimaatverandering en andere bedreigingen dan geïntroduceerde soorten.
Staatsbosbeheer heeft in de Flevopolder bij Roggebotsluis een speciaal gebied van 60 hectare gereserveerd voor het opkweken van zaden van autochtone bomen en struiken. Dit initiatief is cruciaal om de populatie van deze waardevolle plantensoorten te vergroten en te versterken.
Het zoeken naar deze zeldzame 3 à 4 % bomen en struiken wordt vergeleken met het zoeken naar een speld in een hooiberg. In 2023 is Landschap Overijssel gestart met een groep van 15 toegewijde vrijwilligers, waaronder de ervaren IVN-er Gé Halman, om deze kostbare planten op te sporen en te registreren. Dit waardevolle werk wordt geleid door eco-deskundige Bert Maes, die de vrijwilligers begeleidt in hun zoektocht naar inheemse bomen en struiken.
Op donderdag 6 februari 2023, van 19.30 tot 21.00 uur, zal IVN'er Gé Halman een presentatie geven over de zoektocht naar autochtone bomen en struiken in Nederland. Het evenement vindt plaats in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Voor meer informatie over dit project en hoe u kunt bijdragen, kunt u contact opnemen met Gé Halman via telefoon: 06-57007517 of e-mail: [email protected]. Bezoek ook de website www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal voor updates en details.